Strona główna / Działania / Strefa beneficjenta/dla rolników/założenie gospodarstwa agroturystycznego

Założenie gospodarstwa agroturystycznego

Kto może uzyskać wsparcie?

Pomoc na START GA przyznaje się, jeżeli wnioskodawca co najmniej od roku poprzedzającego dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy:

  • posiada miejsce zamieszkania na obszarze wiejskim objętym LSRlub miejsce wykonywania działalności gospodarczej oznaczone adresem wpisanym do CEIDG na obszarze wiejskim objętym LSR lub miejsce wykonywania działalności w ramach pozarolniczych funkcji gospodarstw rolnych na obszarze wiejskim objętym LSR.

Pomoc przyznaje się, jeżeli:

  • wnioskodawca jest rolnikiem albo małżonkiem rolnika albo domownikiemz małego gospodarstwa rolnego o powierzchni do 20,35 ha.
  • wnioskodawcy nie została dotychczas przyznana pomocna działalność tego samego rodzaju w zakresach: START GA

Wysokość pomocy

  • pomoc przyznaje się w formie płatności ryczałtowej– kwota pomocy jest ustalana na podstawie projektu budżetu operacji;
  • pomoc przyznaje się w wysokości nie wyższej niż kwota maksymalna określona przez LGD w regulaminie naboru, ale nie wyższej niż 150 tys. zł (i nie niższej niż  50 tys. zł);
  • pomoc przyznaje się w wysokości zgodnej z poziomem dofinansowania, określonym przez LGD w regulaminie naboru, nieprzekraczającym poziomu dofinansowania wynoszącego do 85% kosztów kwalifikowalnych.

Warunki do spełnienia

  1. Będzie realizowany:
  • jednym etapie;
  • w terminie do 2 lat od dnia zawarcia umowyo przyznaniu pomocy, lecz nie  później niż do dnia 30 czerwca 2029
  1. Będzie dotyczył działalności zgodnej z celami LSR.
  2. Jest uzasadniona ekonomicznie, co potwierdza przedłożony uproszczony biznesplan, który:
  • jest racjonalny i uzasadniony zakresem operacji,
  • zawiera co najmniej: wskazanie celu (w tym zakładanego ilościowego lub wartościowego poziomu sprzedaży produktów lub usług); planowany zakres działań niezbędnych do osiągnięcia celu (w tym wskazanie zakresu rzeczowego i nakładów i finansowych); informacje dotyczące zasobów posiadanych przez wnioskodawcę niezbędnych ze względu na przedmiot operacji, którą zamierza realizować (w tym opis wyjściowej sytuacji ekonomicznej wnioskodawcy oraz kwalifikacji lub doświadczenia); informacje dotyczące sposobu prowadzenia działalności (w szczególności informacje o sposobie wdrożenia WBN).
  1. Pomoc przyznaje się jeżeli:
  • operacja jest inwestycją polegającą na dostosowaniu małego gospodarstwa rolnego do świadczenia usługpolegających na wynajmowaniu pokoi, sprzedaży posiłków domowych i świadczeniu innych usług związanych z pobytem turystów, zgodnie z art. 6 ust. 1 pkt 2 ustawy Prawo przedsiębiorców oraz art. 35 ust. 3 ustawy o usługach hotelarskich;
  • operacja nie obejmuje kosztów inwestycji w produkcję rolniczą lub przetwórczą;
  • została przedłożona koncepcja wdrożenia systemu kategoryzacji WBN;
  • wnioskodawca zakłada przystąpieniedo lokalnej, regionalnej lub ogólnopolskiej organizacji zrzeszającej kwaterodawców wiejskich nie później niż w dniu złożenia wniosku o pomoc;
  • obiekty, w których świadczone są usługi hotelarskie, zostały zgłoszone do ewidencjiinnych obiektów hotelarskich zgodnie art. 39 ust. 3 ustawy o usługach hotelarskich;
  • beneficjent realizuje koncepcję wdrożenia systemu kategoryzacji WBN, tym samym podał ocenie kategoryzacji oraz uzyskał zakładaną kategorię WBN kategorię certyfikat i tablicę rekomendacyjną, którą umieścił w widocznym miejscu;
  • beneficjent udokumentował przystąpienie do lokalnej, regionalnej lub ogólnopolskiej organizacji zrzeszającej kwaterodawcówwiejskich nie później niż w dniu złożenia WOP.
  • beneficjent realizuje uproszczony biznesplan;
  • beneficjent promuje świadczone przez siebie usługi/produkty oraz publikuje/aktualizuje ich zakresi asortyment.

Zobowiązania beneficjenta po uzyskaniu pomocy

Zobowiązania w okresie związania celem zostały określone w wytycznych podstawowych; dodatkowo w okresie związania celem beneficjent zobowiązuje się w szczególności do:

  • utrzymania zrealizowanej inwestycji co najmniej w okresie 5 latod dnia wypłaty pomocy (za wyjątkiem beneficjenta będącego mikroprzedsiębiorstwem albo małym przedsiębiorstwem, który zobowiązuje się do utrzymania zrealizowanej inwestycji co najmniej w okresie 3 lat od dnia wypłaty pomocy);
  • prowadzenia działalności, na którą została przyznana pomoc w okresie 5 latod dnia wypłaty pomocy (za wyjątkiem beneficjenta będącego mikroprzedsiębiorstwem albo małym przedsiębiorstwem, który zobowiązuje się do prowadzenia działalności, na którą została przyznana pomoc w okresie 3 lat od dnia wypłaty pomocy);
  • (do okresu prowadzenia działalności, na którą została przyznana pomoc, nie wlicza się okresów jej zawieszenia, a o zawieszeniu prowadzonej działalności beneficjent informuje samorząd województwa);
  • prowadzenia ewidencji odpowiednio świadczonych usług lub sprzedażyproduktów rolnych;
  • bieżącego informowaniao świadczonych usługach i ich zakresie lub asortymencie poprzez ogólnodostępne środki przekazu;
  • informowania samorządu województwa o realizacji biznesplanu, w ramach operacji, na którą została  udzielona pomoc na 3 miesiące przed upływem ostatniego roku okresu związania celem.
  • kontynuowania członkostwa w lokalnej, regionalnej lub ogólnopolskiej organizacji zrzeszającej kwaterodawcówwiejskich;
  • poddaniasię inspekcjom kontrolnym prowadzonym przez Polską Federację Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne”.

Definicje

działalność rolnicza – działalność rolnicza określona zgodnie z art. 4 ust. 2 rozporządzenia 2021/2115 w PS WPR,

małe gospodarstwo rolne – gospodarstwo, którego powierzchnia gruntów rolnych jest mniejsza od średniej wielkości powierzchni gruntów rolnych w kraju w 2023 r. wyrażona ha fizycznych, a w przypadku województw gdzie średnia powierzchnia gruntów rolnych w gospodarstwie rolnym jest wyższa za małe gospodarstwo przyjmuje się, gospodarstwo o powierzchni gruntów rolnych mniejszej niż średnia w tym województwie; określoną na podstawie informacji ogłaszanej przez Prezesa ARiMR na podstawie przepisów o PS WPR za rok 2023. Tym samym w województwie: dolnośląskim za małe gospodarstwo przyjmuje się gospodarstwo, którego powierzchnia jest mniejsza niż: 18,16 ha, w kujawsko-pomorskim – 17,29 ha, w lubuskim – 23,18 ha, opolskim – 19,86 ha, w podlaskim – 12,82 ha, w pomorskim – 20,35 ha, w warmińsko-mazurskim – 23,88 ha, w wielkopolskim – 14,51 ha, w zachodniopomorskim – 32,99 ha, natomiast w pozostałych województwach – za małe gospodarstwo rolne przyjmuje się gospodarstwo, którego powierzchnia jest mniejsza niż 11,42 ha,

pozarolnicze funkcje gospodarstw rolnych – działalność prowadzona w małym gospodarstwie obok działalności rolniczej, wykorzystująca zasoby tego gospodarstwa,

rolnik – rolnik w rozumieniu art. 3 pkt 1 rozporządzenia 2021/2115, którego gospodarstwo jest położone na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,

system kategoryzacji Wiejskiej Bazy Noclegowej – ogólnopolski dobrowolny system podnoszenia jakości usług hotelarskich świadczonych w innych obiektach hotelarskich, wyróżniający podmioty regularnie prowadzące działalność turystyczną na obszarach wiejskich zgodnie z obowiązującymi przepisami,

WBN – system kategoryzacji Wiejskiej Bazy Noclegowej,

PFTW “GG” – Polska Federacja Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne”