„Czym skorupka za młodu nasiąknie…” – edukacja prozdrowotna dzieci i młodzieży zamieszkującej Miasto i Gminę Debrzno

Celem projektu jest promowanie zdrowej żywności i rolnictwa ekologicznego oraz kształtowanie prawidłowych postaw prozdrowotnych wśród dzieci i młodzieży zamieszkujących Miasto i Gminę Debrzno.

W ramach działań projektowych przeprowadzone zostaną następujące zadania:

  • Warsztaty „Czy zdrowo to znaczy niesmacznie?” – teoretyczno-praktyczne warsztaty żywieniowe na temat zdrowego odżywiania.
  • Warsztaty „Nie tylko krowa daje mleko” – warsztaty serowarskie. Uczestnicy odwiedzą lokalnego rolnika, który hoduje kozy i kury zielononóżki. Podczas zajęć dzieci będą miały okazję zobaczyć jak wygląda paca w serowarni, m.in. również poczuć zapach świeżego mleka, dotknąć ziarna serowarskiego oraz posmakować wytworzonych własnoręcznie wyrobów mlecznych.  
  • Warsztaty „Skąd się biorą kiszone ogórki?” – zajęcia edukacyjne z zakresu kiszenia i fermentacji. Podczas warsztatów uczestnicy poznają kulinarne i prozdrowotne właściwości procesu fermentacji i kiszenia, dowiedzą się dlaczego jedzenie produktów fermentowanych korzystnie wpływa na nasz organizm, a podczas części praktycznej będą mieli okazję samodzielnie przygotować kiszoną kapustę oraz zakwas z buraków.
  • Warsztaty „Komu zawdzięczamy słodki miód i nie tylko?” – teoretyczno-praktyczne warsztaty pszczelarskie dla dzieci, dzięki którym grupa projektowa zagłębi tajniki świata pszczół. Zajęcia będą miały charakter lekcji o gatunkach pszczół, ich życiu i funkcji jakie pełnią w przyrodzie.
  • Zajęcia edukacyjne w Zielonej Pracowni – plenerowe zajęcia w otoczeniu sadu owocowego, pól uprawnych, kwietnej łąki oraz ogrodu ziołowego. Uczestnicy będą mieli okazję przejścia ścieżki terapeutycznej z autorskimi tablicami psychoedukacyjnymi. Podczas zajęć w pracowni grupa stworzy mini drzewka owocowe – jabłonki.
  • Festiwal Zdrowych Smaków – wydarzenie podsumowujące realizację projektu, które ma na celu zachęcenie uczestników projektu do przestrzegania zasad zdrowego odżywiania, promocję stylu życia harmonizującego z prawami natury, promocję różnorodności smaku, popularyzowanie produkcji przyjaznej środowisku naturalnemu, ochronę i dbanie o równowagę środowiska naturalnego, ochronę tradycyjnych produktów oraz przeciwstawianie się produktom zmodyfikowanym genetycznie. W ramach festiwalu przeprowadzone zostaną prelekcje nt. zdrowego odżywiania oraz idei slow food, warsztaty kulinarne, konsultacje i porady dietetyczne oraz konkurs wiedzy o lokalnych produktach, usługach i inicjatywach z obszaru działania LGD Ziemi Człuchowskiej, w tym o produktach i usługach posiadających Znak Promocyjny Marka Lokalna Komturia Natury.
  • Nakręcenie i obróbka spotu promującego realizację projektu, m.in. ujęcia
    z festiwalu, warsztatów, wizyt studyjnych do Zielonej Pracowni.

Efektami realizacji projektu będzie przede wszystkim:

  • zwiększenie wiedzy 25 uczestników na temat zasad zdrowego żywienia,
  • zmiana nawyków żywieniowych u dzieci i ich rodzin,
  • zwiększenie dostępu do edukacji nt. zdrowego żywienia, pszczelarstwa, serowarstwa, fermentacji i kiszenia,
  • zwiększenie udziału lokalnych produktów w rynku spożywczym dzięki promocji
    i edukacji dotyczącej ich wartości i jakości,
  • wzrost świadomości ekologicznej i praktyk zrównoważonego rolnictwa wśród mieszkańców obszarów wiejskich, w szczególności dzieci,
  • poprawa wizerunku obszarów wiejskich jako miejsc atrakcyjnych do życia, pracy
    i spędzania czasu wolnego dzięki organizacji atrakcyjnych wydarzeń i działań edukacyjnych, promujących lokalne tradycje, kulturę, produkty i rękodzieło.

Okres realizacji:

13.05.2024 r. – 31.10.2024 r.  

Wartość projektu:

14 619,00 zł

Kwota dofinansowania:

14 250,00 zł

Źródło dofinansowania: