Dnia 13 lipca w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Pomorskiego przedstawiciele zarządu Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania Ziemi Człuchowskiej tj. Prezes Paweł Gibczyński oraz wiceprezes Angelika Kallas podpisali umowę na realizację operacji w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, Plan operacyjny na lata 2016-2017 pn. „Smaki i produkty lokalne Ziemi Człuchowskiej”.
Głównym celem projektu jest ocalenie od zapomnienia i odkrycie na nowo zanikających zawodów, promocja produktów lokalnych mających korzenie w tradycji regionu Ziemi Człuchowskiej poprzez zorganizowanie oraz przeprowadzenie wydarzenia kulturalnego „Smaki i produkty lokalne Ziemi Człuchowskiej”, jak również przeprowadzenie warsztatów rękodzielniczych m.in. wykonanie witrażu, tworzenie z drewna czy możliwość ulepienia własnego garnka. Ponadto w ramach wydarzenia zorganizowany zostanie konkurs dla kół gospodyń wiejskich z terenu powiatu człuchowskiego. „Smaki i produkty lokalne Ziemi Człuchowskiej” to wydarzenie, którego efektem ma być przede wszystkim poprawa jakości życia na obszarach wiejskich, wykorzystanie lokalnych zasobów przyrodniczych jak również kulturowych. Promocja nie tylko wśród mieszkańców, ale także wśród turystów oraz uczestników wydarzenia nietuzinkowych potraw tradycyjnych.
Serdecznie zapraszamy na to wydarzenie 20 sierpnia 2017 r. na Rynek Miejski w Człuchowie od godziny 15:00.