„Smaki i produkty lokalne Ziemi Człuchowskiej”
W niedzielę (20 sierpnia 2017 r.) na Rynku Miejskim w Człuchowie odbyło się wydarzenie kulturalne pn. „Smaki i produkty lokalne Ziemi Człuchowskiej” zorganizowane przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Ziemi Człuchowskiej w zakresie realizacji operacji w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, Plan operacyjny na lata 2016-2017.
Ideą wydarzenia było propagowanie tradycji, rękodzieła lokalnego i produktów spożywczych oraz kuchni regionalnej. Ponadto celem głównym realizacji imprezy było ocalenie od zapomnienia
i okrycie na nowo zanikających zawodów, promocja produktów lokalnych (regionalnych
i spożywczych) i mających korzenie w tradycji regionu Ziemi Człuchowskiej oraz dziedzictwa kulturowego, jakim jest tradycyjna i regionalna kuchnia Ziemi Człuchowskiej.
Powyższy cel został osiągnięty poprzez zorganizowanie i przeprowadzenie wydarzenia „Smaki i produkty lokalne Ziemi Człuchowskiej” oraz działań jemu towarzyszących. Targi produktów lokalnych i potraw regionalnych były doskonałą okazją do propagowania rękodzieła lokalnego, kuchni regionalnej oraz kultury tradycyjnej, która odgrywa ważną funkcję w kształtowaniu poczucia tożsamości regionalnej. Ideą organizacji wydarzenia była również możliwość spotkania się ludzi, których łączy pasja tworzenia, wspólnego gotowania i krzewienia regionalnej sztuki kulinarnej.
Podczas wydarzenia prezentowane były zarówno stoiska z rękodziełem takim jak: rzeźba, wyroby
z drewna, garncarstwo, biżuteria, malarstwo, haft, ozdoby z wikliny i witek brzozowych, a także
z produktami spożywczymi, m.in. miodami i wyrobami pszczelarskimi. Nie zabrakło również kowala, który swoją obecnością uświetnił wydarzenie poprzez zaprezentowanie „na żywo” pracy kowala, który jest jednym z ginących już zawodów. W trakcie imprezy czas umilały występy muzyczne lokalnych zespołów.
W ramach wydarzenia odbyły się trzy warsztaty rękodzielnicze. Podczas pierwszego, osoby zainteresowane mogły poznać pracę garncarza i własnoręcznie ulepić dla siebie naczynie
z gliny. W wyniku czego powstały bardzo ładne wazony, dzbany, czy puchary. Podczas kolejnego warsztatu, możliwe było stworzenie własnego witrażu poprzez malowanie różnego rodzaju wzorów na szkle. Ostatni warsztat przybliżył odwiedzającym tajniki zdobienia i dekorowania oraz tworzenia pięknych ozdób z drewna. Wszystkie warsztaty cieszyły się ogromnym zainteresowaniem ze strony nie tylko dzieci i młodzieży, ale również dorosłych, którzy pomagali swoim pociechom stworzyć ich małe dzieła sztuki.
Oprócz zajęć z rękodzieła, możliwe było wzięcie udziału w warsztatach kulinarnych prowadzonych „pod okiem” lokalnych szefów kuchni. Chętne dzieci wraz z rodzicami mogły wspólnie ulepić pierogi z wybranymi przez siebie nadzieniami oraz dodatkami, a następnie ugotować
i skosztować własnoręcznie wykonanych dań. Powstały jagodowe pierogi z sosem waniliowym, pierogi wypełnione twarogiem z klarowanym masłem, a także z dziczyzną okraszane zasmażką staropolską oraz nadziewane kaszą z borowikami i kurkami.
Dodatkowo obecni podczas imprezy włodarze z powiatu człuchowskiego, również mogli zaprezentować swoje umiejętności kulinarne i popisać się własnoręcznie wykonanymi pierogami.
Ważnym punktem programu targów był konkurs kulinarny dla kół gospodyń wiejskich
z powiatu człuchowskiego. Każdy zespół miał do przygotowania po trzy potrawy: przystawkę, danie główne i deser. Wszystkie potrawy wyglądały smakowicie. Niestety główne nagrody przewidziane były tylko za trzy pierwsze miejsca. Komisja konkursowa, składająca się z trzech szefów kuchni lokalnych restauracji, miała bardzo trudne zadanie. Ostatecznie, wygrało Koło Gospodyń Wiejskich
z Nowego Gronowa, które zaserwowało galaretę wieprzową, tzw. zimne nóżki na przystawkę, jako danie główne: potrawę pn. parzybroda oraz na deser – sernik z musem malinowym. Drugie miejsce zajęły przedstawicielki KGW z Olszanowa, które przygotowały jako przystawkę wędzonego węgorza, danie główne: kaczkę faszerowaną oraz deser: mini torciki. Natomiast trzecie miejsce zajęło KGW
z Nadziejewa, które zaprezentowało swój kunszt kulinarny poprzez podanie na przystawkę piersi
z kaczki z glazurowanymi śliwkami i czekoladą, daniem głównym była zupa czernina, a deserem było tzw. coś na słodko. Wszystkie reprezentacje KGW zostały docenione i wyróżnione.
Ponadto z wydarzenia „Smaki i produkty lokalne Ziemi Człuchowskiej” został nakręcony materiał filmowy, który zostanie poddany montażowi i będzie dostępny na stronie internetowej oraz fanpage’u Stowarzyszenia LGD Ziemi Człuchowskiej już na początku września br. Zapraszamy do oglądania.
Serdecznie dziękujemy lokalnym wytwórcom i wystawcom, prowadzącym warsztaty kulinarne i rękodzielnicze, kołom gospodyń wiejskich z powiatu człuchowskiego, lokalnym zespołom, dyrekcji oraz pracownikom MDK w Człuchowie oraz obecnym włodarzom, przybyłym gościom
i uczestnikom wydarzenia.