Celem projektu jest promowanie zdrowej żywności i rolnictwa ekologicznego oraz kształtowanie prawidłowych postaw prozdrowotnych wśród dzieci i młodzieży zamieszkujących Miasto i Gminę Debrzno.
W ramach działań projektowych przeprowadzone zostaną następujące zadania:
- Warsztaty „Czy zdrowo to znaczy niesmacznie?” – teoretyczno-praktyczne warsztaty żywieniowe na temat zdrowego odżywiania.
- Warsztaty „Nie tylko krowa daje mleko” – warsztaty serowarskie. Uczestnicy odwiedzą lokalnego rolnika, który hoduje kozy i kury zielononóżki. Podczas zajęć dzieci będą miały okazję zobaczyć jak wygląda paca w serowarni, m.in. również poczuć zapach świeżego mleka, dotknąć ziarna serowarskiego oraz posmakować wytworzonych własnoręcznie wyrobów mlecznych.
- Warsztaty „Skąd się biorą kiszone ogórki?” – zajęcia edukacyjne z zakresu kiszenia i fermentacji. Podczas warsztatów uczestnicy poznają kulinarne i prozdrowotne właściwości procesu fermentacji i kiszenia, dowiedzą się dlaczego jedzenie produktów fermentowanych korzystnie wpływa na nasz organizm, a podczas części praktycznej będą mieli okazję samodzielnie przygotować kiszoną kapustę oraz zakwas z buraków.
- Warsztaty „Komu zawdzięczamy słodki miód i nie tylko?” – teoretyczno-praktyczne warsztaty pszczelarskie dla dzieci, dzięki którym grupa projektowa zagłębi tajniki świata pszczół. Zajęcia będą miały charakter lekcji o gatunkach pszczół, ich życiu i funkcji jakie pełnią w przyrodzie.
- Zajęcia edukacyjne w Zielonej Pracowni – plenerowe zajęcia w otoczeniu sadu owocowego, pól uprawnych, kwietnej łąki oraz ogrodu ziołowego. Uczestnicy będą mieli okazję przejścia ścieżki terapeutycznej z autorskimi tablicami psychoedukacyjnymi. Podczas zajęć w pracowni grupa stworzy mini drzewka owocowe – jabłonki.
- Festiwal Zdrowych Smaków – wydarzenie podsumowujące realizację projektu, które ma na celu zachęcenie uczestników projektu do przestrzegania zasad zdrowego odżywiania, promocję stylu życia harmonizującego z prawami natury, promocję różnorodności smaku, popularyzowanie produkcji przyjaznej środowisku naturalnemu, ochronę i dbanie o równowagę środowiska naturalnego, ochronę tradycyjnych produktów oraz przeciwstawianie się produktom zmodyfikowanym genetycznie. W ramach festiwalu przeprowadzone zostaną prelekcje nt. zdrowego odżywiania oraz idei slow food, warsztaty kulinarne, konsultacje i porady dietetyczne oraz konkurs wiedzy o lokalnych produktach, usługach i inicjatywach z obszaru działania LGD Ziemi Człuchowskiej, w tym o produktach i usługach posiadających Znak Promocyjny Marka Lokalna Komturia Natury.
- Nakręcenie i obróbka spotu promującego realizację projektu, m.in. ujęcia
z festiwalu, warsztatów, wizyt studyjnych do Zielonej Pracowni.
Efektami realizacji projektu będzie przede wszystkim:
- zwiększenie wiedzy 25 uczestników na temat zasad zdrowego żywienia,
- zmiana nawyków żywieniowych u dzieci i ich rodzin,
- zwiększenie dostępu do edukacji nt. zdrowego żywienia, pszczelarstwa, serowarstwa, fermentacji i kiszenia,
- zwiększenie udziału lokalnych produktów w rynku spożywczym dzięki promocji
i edukacji dotyczącej ich wartości i jakości, - wzrost świadomości ekologicznej i praktyk zrównoważonego rolnictwa wśród mieszkańców obszarów wiejskich, w szczególności dzieci,
- poprawa wizerunku obszarów wiejskich jako miejsc atrakcyjnych do życia, pracy
i spędzania czasu wolnego dzięki organizacji atrakcyjnych wydarzeń i działań edukacyjnych, promujących lokalne tradycje, kulturę, produkty i rękodzieło.
Okres realizacji:
13.05.2024 r. – 31.10.2024 r.
Wartość projektu:
14 619,00 zł
Kwota dofinansowania:
14 250,00 zł
Źródło dofinansowania: